Uegnede matvarer

  • Alhohol
  • Muskat
  • Avokado 
  • Bakepulver og hjortetakksalt
  • Sjokolade
  • Fet mat 
  • Melkeprodukter (begrenset inntak)
  • Druer og rosiner
  • Aprikoser, kirsebær, fiken, plommer, epler og lignende frukter
  • Løk og hvitløk


Alle disse matproduktene inneholder stoffer som kan gi alvorlige plager eller død ved inntak og bør unngås.

Chihuahua er en liten rase med lav toleranse for giftstoffer. Vi anbefaler å kjøpe fór og godbiter av god kvalitet fra din lokale veterinær eller dyreforretning.

Tannhelse

Det er vanlig at valper har dårlig ånde under tannfelling.  Det er også en kjent sak at man ofte må trekke melketennene hos chihuahua. Det er ingen fasit for når det bør gjøres, men faller de ikke ut av seg selv når de er fra 6 til 8 mnd bør man la eller en veterinær titte på dem og i fellesskap bestemme om de bør trekkes. Sitter de for lenge fører det ofte til feil tannstilling.


Øv på tannvisning

Lær valpen din at det er ok å bli tittet i munnen fra den er liten. De fleste vil ikke, og sloss i mot og vrir seg. Det er kun til den skjønner at du er sjefen, deretter går det som oftest fint. Få også familie og venner til å se på tennene når de kommer på besøk slik at den vender seg til at fremmede titter i munnen. Da går det så mye greiere også hos veterinæren. Se ofte på tennene også til den voksne hunden. En betennelse kommer fort og trenger behandling!


Forebyggende tiltak

Det er viktig å forebygge tannstein. Chihuahuaer har svært korte tannrøtter, og det skal ikke så mye til før de løsner. Hos veterinæren får man kjøpt tannkrem til hund, og på apoteket små børster tilpasset en liten munn. De finnes i flere varianter og størrelser slik at man kan begynne tannpussen tidlig. Daglig tannpuss har gitt resultater her hos oss.

Dersom du ser at hunden din begynner å få tannstein, bestill time hos veterinær for en "tannlegetime"!

Patellaluksasjon

Patellaluksasjon er en tilstand da kneskålen ikke lenger ligger stabilt på plass i patellafuren (en grop i lårbeinet), og glir ut av stilling. Dette kan skje medialt (på innsiden av kneleddet), eller lateralt (på utsiden).
Patellaluksasjon brukes også om den tilstanden der kneskåla ligger i normalt leie, men lett kan forskyves sidelengs. Det vanligste er at kneskålen lukserer (skyves ut) medialt hos små hunderaser og lateralt hos store hunderaser, men det finnes unntak.

Behandling

Hva man skal gjøre vil være avhengig av mange ting. Den viktigste faktoren er nok hva dette betyr for hunden i hverdagen. Har den smerter eller nedsatt funksjon? Dersom den ikke har det, er det kanskje ikke behov for operasjon?

Hvis du er usikker på hva du skal gjøre, er det alltid lurt å få flere veterinærers meninger.

Kilde: Veterinær Toril Moan (Artikkelen er forkortet)

P.R.A.

Progressiv Retinal Atrophy (PRA) er en genetisk degenerative retinal sykdom som fører til blindhet. Sørgelig nok den er oppdaget hos chihuahua i Skandinavia og hvert PRA tilfelle omgis av mange bærere.

Det kan være skjult i flere generasjoner, for så å dukke opp igjen når man parrer to bærere. Noen av valpene får sykdommen og andre blir bærere. Utviklingen av PRA er slik at en hund faktisk kan brukes i avl før den er gammel nok til at en øyelysing kan avdekke om den har PRA. Slik blir dessverre sykdommen ført videre i rasen.

Fotoreceptorene i øyet gradvis blir skiftet ut av annet vev, eller gradvis dør. Dette fører til at hunden sakte men sikkert blir blind.

Hos noen raser er det mulig å se symptomer i løpet av første leveår, men hos andre kommer de ikke før etter 3-5 år. Total blindhet kan kommer etter å hatt symptomer i flere måneder til år.

Kilde: Veterinær Toril Moan

Using Format